Geografia i història

 

Geografia:

Benicolet es troba a 240m sobre el nivell del mar, a la dreta del curs alt del Vernissa i vora la carretera de Xàtiva (a 20km) a Gandia(a 18km). Sempre predominà el secà sobre el regadiu, però actualment tot el terme és regable gràcies a l'aigua d'un pou descobert a les acaballes del segle passat. Això fa que oliveres, ametlers, garrofers i algunes vinyes convisquen amb els cítrics tradicionals de la veïna i més càlida Safor.

Els benicoletans hem passat de les 35 famílies del 1609, als 180 habitants del 1794 i als 547 del 1965. L'emigració a València i a Barcelona deixà el poble amb una població bastant estable al voltant dels 500 habitants, xifra que ha augmentat a principis del segle XXI a causa de la immigració. Ara està al voltant dels 600. La població en edat laboral sol treballar fora del poble, un gran nombre de dones ho fa al magatzem de fruita de la Cooperativa i els camps són atesos amb maquinària i rec moderns durant els caps de setmana.

Situat en el sector est de la Vall d'Albaida. La superfície del terme és ondulada i muntanyosa. Les altures principals són la Lloma Alta (449 m.), Lloma Requena (353 m.) i el Cantal del Caçador. D'oest a est passa el barranc de Xetà, servint de límit amb Montitxelvo; s'unix després al barranc d'Aielo, que arriba pel sud, prenent la unió dels dos nom de riu Nasim. De nord a sud creua la rambla de Pinet, servint de límit amb Llutxent; torç després en direcció oest-sud-est i s'unix al Sasim, que més avant pren el nom de Vernisa. El clima és temperat, amb hiverns freds; els vents dominants són el llevant i el ponent; el primer és el que porta les pluges, generalment a la tardor i hive. Des de València, s'accedix a esta localitat a través de la A-7 per a enllaçar amb la CV-40 i accedir a la CV-60 per a finalitzar en la CV-610. Localitats limítrofes El terme municipal de Benicolet limita amb les localitats següents: Almiserà, Aielo de Rugat, Llutxent, Montitxelvo i Terrateig, totes de la província de València.

Història

 

Benicolet és un poble d'origen andalusí.Va serconquistat per Jaume I i cedit l'any 1258, a Juan de Barbají. Que formà amb Quatretonda, Pinet i Llutxent una baronia, que des del segle XIII al XIX ha estat en possessió d'importants cases nobiliàries (des dels Pròxita fins als marquesos de Dos-Aigües). Els seus habitants moriscos foren expulsats l'any 1609. El 1612 fou repoblat per llauradors i ramaders cristians dels pobles veïns. La seua església, fundada el 1535 i refeta a finals del segle XVIII, fou regida durant tres segles pels frares dominics del convent de Llutxent. Fins a mitjan segle XX ha viscut de l'agricultura i la ramaderia. A pesar de pertànyer a la Vall d'Albaida, del punt de vista de les comunicacions i de les relacions comercials, s'ha trobat i es troba molt lligada a Xàtiva i, sobretot, a Gandia.